Łosoś pieczony – 5 oryginalnych propozycji podania

0
1107
Łosoś pieczony

Ogrom wartości odżywczych, którymi charakteryzuje się mięso z łososia sprawia, że chętnie sięgamy po tę rybę. Często trafia ona na nasze kanapki, ale rzadziej decydujemy się na wersję pieczoną. Oto pięć propozycji podania pieczonego łososia, które powinny odmienić ten trend!

1. Łosoś pieczony na cytrynowym risotto

Aby przygotować to danie, polędwicę z łososia wystarczy piec przez około kwadrans w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można przygotować pyszne cytrynowe risotto, na którym ryba zostanie podana. Ryż należy dodać do szarlotek posiekanych i wymieszanych z koprem włoskim oraz oliwą z oliwek i masłem. Ważnym dodatkiem będzie bulion, w którym ugotuje się wywar, a także sok z cytryny oraz parmezan. Risotto można przyprawić solą i pieprzem do smaku.

2. Grillowany łosoś ze szparagami

Ten wariant podania łososia jest idealny na wczesne lato, gdy w sklepach pojawiają się młode szparagi. Łososia możemy grillować na tacce wraz  ze szparagami, pomidorkami cherry i ulubionymi przyprawami. To proste i pyszne danie powstanie błyskawicznie!

3. Stek z łososia grillowany po japońsku

Szukając inspiracji związanych z pieczonym łososiem możemy postawić również na gotowe rozwiązania – danie MOWI stek z łososia na grilla JAPOŃSKIE BBQ, proponowane przez MOWI (https://mowisalmon.pl/). Oprócz wspaniałego steku znajdziemy w nim mieszankę przypraw. Stek warto podawać z chili, sokiem z cytryny i sałatką przygotowaną z kiełków oraz pasków marchwi i ogórka. Niezbędny będzie tak że japoński sos teriyaki.

4. Łosoś w musztardowo-miodowej marynacie

Musztarda i miód tworzą wspaniałą marynatę do łososia. Zaletą ryby jest fakt, że można ją zamarynować tuż przed rozpoczęciem pieczenia, które trwa zaledwie 10 minut. W tym czasie można przygotować kolejny dodatki – smażoną gruszkę i sałatkę z fasolki szparagowej. Palce lizać!

5. Pieczony łosoś z makaronem i warzywami

Pieczonego łososia Możemy również podawać po włosku. Danie przyrządza się niezwykle szybko. Dodatek do ryby stanowić będzie gotowany makaron wzbogacony o umieszczone razem z nim w garnku warzywa – pokrojone marchew, paprykę i cukinią. Wystarczy jedynie odrobina oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz bazylii, by to łatwe w przygotowaniu danie stało się wykwintne.

Kolejne wyśmienite przepisy dotyczące przyrządzania łososia znajdziesz pod adresem: http://mowisalmon.pl/przepisy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here