Patelnia na płytę indukcyjną

3
3510
patelnia na płytę indukcyjną

Płyta indukcyjna to nowoczesna alternatywa dla tradycyjnych kuchenek gazowych i elektrycznych. Kuchenka wytwarza zmienne pole magnetyczne, które nagrzewa naczynie, przy czym sama płyta pozostaje zimna. Jest rozwiązanie bardzo ekonomiczne gdyż całe wytworzone ciepło skupia się na naczyniu i potrawie. Podczas gotowania zniwelowane zostaje ryzyko poparzenia się. Niestety nie wszystkich patelni możemy używać na tym rodzaju kuchni. Patelnia na płytę indukcyjną musi posiadać przynajmniej dno ze stali ferromagnetycznej.

Patelnia na płytę indukcyjną

Aby kupić odpowiednią patelnię, która będziemy mogli wykorzystać na płycie indukcyjnej musimy wiedzieć jak taką patelnię rozpoznać. Przede wszystkim taka patelnia powinna posiadać indukcyjne dno czyli takie, które wejdzie w reakcje magnetyczną z płytą. Takie naczynie możemy rozpoznać po specjalnym oznakowaniu umieszczanym przez producentów. Możemy też dokonać pewnych obserwacji na własną ręką. Przy pomocy magnesu możemy sprawdzić czy dno ma właściwości magnetyczne. Jeśli magnes się do niego nie przyczepi, wówczas mamy pewność, że patelnia na płytę indukcyjną się nie nadaje. Dno patelni na płytę indukcyjną musi być idealnie płaskie. W przypadku wybrzuszeń dnia patelnia nie będzie współgrała z płytą indukcyjną. Do zastosowania na płycie indukcyjnej najlepiej nadają się patelnie stalowe i żeliwne.

Patelnie stalowe

Patelnia na płytę indukcyjną, wykonana ze stali trwałe naczynie, które znakomicie nadaje się do duszenia i smażenia potraw. Najczęściej wykonane są ze stopu stali z domieszką niklu i chromu. To tak zwana stal nierdzewna, która jest odporna na korozję. Patelnia stalowa odporna na mechaniczne uszkodzenia, w zasadzie nie można jej zarysować ani odkształcić wyniku działania wysokich temperatur. Niezbyt równomiernie rozprowadza ciepło. Zdarza się, że najpierw nagrzewają się brzegi patelni a dno jest jeszcze stosunkowo chłodne. Może to utrudniać proces przyrządzania potrawy. Choć producenci stosują tutaj różne rodzaje dna w celu poprawy przewodnictwa ciepła. Odpowiednio użytkowana patelnia stalowa może nam służyć przez wiele lat. Dość łatwo można utrzymać ją w czystości. Nadaje się do czyszczenia w zmywarce jak i do mycia ręcznego przy użyciu detergentów.

Patelnie żeliwne

Wydawać by się mogło, że żeliwo jak surowiec do produkcji naczyń to już przeszłość, jednak stop żelazowo-węglowy wraca do łask. Patelnię żeliwne są również dobrze przystosowane do nowoczesnych płyt indukcyjnych. To naczynia o tradycyjnym designie w czarnej kolorystyce. Nie są to z pewnością patelnie dla osób, które chciałyby w miarę szybko przyrządzić swoje potrawy. Patelnia tego typu dość długo się nagrzewa. Warto też pamiętać, że potrawy kwaśne wchodzą w reakcje chemiczną z patelnią i zyskują metaliczny posmak. Patelnia żeliwna wymaga cyklicznego stosowania zabiegów konserwujących.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

Skomentuj mnoga Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here