Patelnia stalowa

3
2460
patelnia stalowa

Amatorzy pichcenia w wolnych chwilach mają obecnie możliwość korzystania z wielu rodzajów patelni, nawet takich, których na codzień używają profesjonaliści. Na jaką jednak patelnię się zdecydować? Czy do naszego smażenia czy też duszenia najlepsza będzie patelnia stalowa czy może żeliwna? A może warto wybrać patelnie teflonową? Niżej spróbujemy przedstawić wady i zalety gotowania przy pomocy patelni stalowej.

Patelnia stalowa – czym się charakteryzuje?

Patelnia stalowa najczęściej wykonana jest ze stopu stali z domieszką niklu i chromu. To tak zwana stal nierdzewna. Charakteryzuje się znakomitymi właściwościami, które znacząco podnoszą komfort i jakość gotowania. Patelnie tego typu dobrze rozprowadzają ciepło, nie wchodzą w reakcję z potrawami dlatego tez nie wpływają na ich smak. Można je stosować na każdym rodzaju kuchenki, również na płycie indukcyjnej. Bez problemów można je czyścić zarówno ręcznie jak i w zmywarce i używać do tego środków czyszczących. Można je również szorować druciakiem. Patelnia stalowa jest odporna na uszkodzenia mechaniczne – praktycznie nie można jej zarysować, dlatego podczas mieszania nie musimy się ograniczać do drewnianych sztućców.

Choć dobrze rozprowadza ciepło to jednak dość wolno się rozgrzewa, w porównaniu do patelni z aluminium. Często jednak producenci stosują trójwarstwowe dno, w którym jedna warstwa wykonana jest z aluminium własnie, co podnosi przewodnictwo cieplne naczynia. Naczynie również długo trzyma również ciepło potrawy, która nie wystyga natychmiastowo po zdjęcia z palnika. Choć potrawy na nich przygotowywane nie powinny zasadniczo przywierać to jednak podczas smażenia zaleca się stosowanie choćby odrobiny tłuszczu.Naczynia ze stali bardzo często wykorzystywane są przez zawodowych kucharzy, którzy cenią ich solidność. Patelnie ze stali są również sporo cięższe od patelni aluminiowych.

Patelnie żeliwne, teflonowe, tytanowe…

Oprócz stali w produkcji naczyń wykorzystuje się również inne surowce. Bardzo popularne wciąż jest żeliwo. Stop żelazowo-weglowy jest bardzo trwały i znakomicie przewodzi oraz akumuluje ciepło. Patelnie tego typu świetnie nadają się do duszenia warzyw i mięsa. Niestety problem pojawia się gry chcemy przygotować potrawę kwaśną. Wówczas w wyniku reakcji chemicznej nasze danie może przybrać metaliczny posmak

Coraz większą popularność zyskują ostatnio patelnie teflonowe. Są bardzo odporne na wysokie temperatury, posiadają gładką powłokę i co istotne – można na nich smażyć bez użycia tłuszczu. Niestety teflon jest bardzo czuły na wszelkiego rodzaju zadrapania i jego powłoka szybko może ulec zniszczeniu a patelnia może stracić swoje walory.

Ciekawą opcją są również patelnie tytanowe. Są to naczynia trwałe i bardzo odporne na wysokie temperaturę. Szybko się nagrzewają co skraca czas przygotowywania potraw. Do smażenie nie trzeba używać tłuszczu, chyba że dla walorów smakowych. Można je czyścic w zmywarce.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here