Patelnia ze stali nierdzewnej

3
97
patelnia ze stali nierdzewnej

Patelnia ze stali nierdzewnej swego czasu wyparła z polskich kuchni tradycyjne patelnie żeliwne. I choć te drugie obecnie przeżywają swoją drugą młodość, to jednaj patelnie wykonane ze stopu niklu i chromu, królują zwłaszcza kucharzy zawodowców. Naczynia te są niezwykle uniwersalne, dzięki ich właściwościom przyrządzanie potraw jest proste i przede wszystkim szybkie. Świetnie sprawdzają się podczas duszenia czy też smalenia potraw. Są bardzo wytrzymałe i bezpieczne w użytkowaniu. Jeśli będziemy stosować się do pewnych zasad podczas ich użytkowania, będą nam służyły wiele lat.

Patelnia ze stali nierdzewnej – charakterystyka naczynia

Patelnia ze stali nierdzewnej wykonana jest ze stopu, w którym występuje 18% chromu oraz 10% niklu. Naczynia z niego wykonane są twarde i odporne na uszkodzenia mechaniczne, nie ulegają zarysowaniom i odpryskom. Nie straszne im również wysokie temperatury. Mimo długotrwałego używania nie odkształcają się. Jak wskazuje sama nazwa są odporne na korozję a to dzięki zawartości chromu, który tworzy na naczyniu warstwę ochronną.

Charakteryzują się również równomiernym rozprzestrzenianiem ciepła po całej powierzchni, dlatego przygotowywane na nich potrawy są idealnie wysmażone czy też uduszone. Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję chemiczną z potrawami dlatego też nie zaburza ich smaku. Świetnie nadają się do wykorzystania na płytach indukcyjnych. Wielu producentów zaopatruje je w ergonomiczne uchwyty co znacznie podnosi komfort użytkowania. Można je czyścić zarówno ręcznie jak i w zmywarce przy użyciu detergentów.

Wady naczyń ze stali nierdzewnej

Patelnia ze stali nierdzewnej nie zawsze charakteryzuje się odpowiednim przewodnictwem cieplnym. Często w naczyniu szybciej nagrzewają się boki, gdy spód jest jeszcze dość chłodny. Powoduje to czasami komplikacje podczas gotowania. Często producenci stosują w takich naczyniach aluminiowe dno aby lepiej rozprowadzić ciepło.

Jak korzystać z patelni ze stali nierdzewnej?

Aby patelnia ze stali nierdzewnej służyła nam przez długie lata musimy ją użytkować zgodnie z pewnymi zasadami. Przede wszystkim przed smażeniem należy patelnię dobrze rozgrzać. W przeciwnym wypadku potrawy będą nam przywierać. Jednak nie powinniśmy używać maksymalnej mocy palnika. Rozgrzewania powinno być stopniowe i powolne. Kiedy już będziemy czyścić patelnie, do której wcześniej przywarło jedzenie, absolutnie nie można tego zdrapywać. Należy patelnię namoczyć i później czyścic delikatnie gąbką. Podczas duszenia czy też smażenia warto korzystać również z idealnie dopasowanej do patelni pokrywki. Dzięki temu nie utracimy drogocennych składników odżywczych i znacznie skrócimy proces przygotowywania potrawy. Mimo iż podczas gotowania stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z potrawą i nie zniekształca jej smaku to w celu przechowywania potrawa zaleca się je przenieść od naczyń szklanym. Po jakimś czasie jednak mogłyby nabrać metalicznego posmaku.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here