Patelnia żeliwna opinie

4
186
patelnia żeliwna opinie

Patelnie wykona z żeliwa przez lata służyły naszym mamom i babciom. Te bardzo wytrzymałe naczynia swego czasu zostały wyparte przez patelnie emaliowane i te wyprodukowane ze stali nierdzewnej. Ostatnio jednak na powrót wracają do łask. Wiele osób, które z regularnie gotują w domu, docenia walory smakowe potraw przygotowywanych w żeliwnych naczyniach. Patelnia żeliwna opinie ma doskonałe nie tylko wśród amatorów pichcenia ale również wśród kucharzy zawodowych. Jeśli nie masz jeszcze takiej patelni w kuchni warto być się w nią zaopatrzył. Jest tańsza o patelni wykonanych z innych surowców i jeśli o nie odpowiednio dbamy, może służyć nam przez wiele lat.

Charakterystyka naczyń z żeliwa

Tego typu naczynia wykonane są ze stopu żelazowo-węglowego i są stosunkowo ciężkie. Jeśli patelnia czy też garnek żeliwny jest lekki, możliwe ze został wytworzony z zanieczyszczone surowca i posiada w swojej strukturze liczne pęcherzyki powietrza. Takie naczynie jest zdecydowanie słabej jakości. Patelnie i garnki żeliwne znakomicie przewodzą i akumulują ciepło. Świetnie nadają się do wszelkich sposobów przygotowywania potraw. Sprawdzą się zarówno podczas gotowanie, duszenia jak i smażenia. Jeśli będziemy odpowiednio konserwować mogą służyć nam latami zachowując swój kształt oraz właściwości.

Patelnia żeliwna opinie

Patelnia żeliwna opinie zbiera zasadniczo pozytywne jednak warto również wspomnieć o mankamentach jakie często wymieniają ich użytkownicy. Przede wszystkim wskazują na to , że żeliwne patelnie długo się rozgrzewają. Przy tym trzeba wspomnieć, że są bardzo czułe na skoki temperatury. Należy je rozgrzewać na słabym ogniu a po użyciu należy pozwolić na samoistne ostygnięcie. W przeciwnym wypadku patelnia może nam pęknąć. Patelnie żeliwne, które nie są pokryte warstwa emalii, narażone są na rdzę. Naczynia te nie nadają się do czyszczenia w zmywarce, nie wolno również używać detergentów. Warto pamiętać, że naczynia żeliwne wchodzą w reakcje chemiczne z kwaśnymi potrawami. Wówczas nadze danie może przybrać metaliczny posmak. W przypadku potraw mięsnych, które chcemy przyrządzić na żeliwne patelni, powinny mieć one przynajmniej temperaturę pokojową. A to ze względu właśnie na długie rozgrzewanie się żeliwa.

Patelnie emaliowane

W sprzedaży dostępne są również patelnie żeliwne powleczone warstwa emalii. Chroni to naczynie przed rdzą. Sprawia również, że potrawy nie przywierają tak bardzo do patelni. Nasze danie nie uzyskują również metalicznego posmaku. Można je z powodzeniem czyścić w zmywarce przy zastosowaniu detergentów. Dzięki warstwie emalii naczynia nie pochłaniają zapachu przygotowywanych potraw ani środków czyszczących, którymi jej pielęgnujemy. Oczywiście musimy się liczyć z tym, że cena patelni żeliwnej pokrytej warstwa emalii będzie większa od patelni tradycyjnej.Jednak w tym pierwszym wypadku możemy również liczyć na większy wybór kolorystyki naczyń co jest nie bez znaczenia dla kuchennych estetów. W przypadku naczyń żeliwnych, dostępne są tylko w kolorze czarnym.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here