Niemalże wszystkie odmiany kasz są bardzo zdrowymi i dobrymi dla ludzi produktami. To jedne z najlepszych źródeł węglowodanów złożowych, zdolnych do dostarczania energii przez długi czas – doskonale nasycających głód i zapobiegającym jego tzw. napadom. Każda kasza charakteryzuje się swoimi indywidualnymi właściwościami odżywczymi oraz konkretnym typowym dla niej smakiem – czy to gorzkim, czy to lekko słodkawym, czy np. bardziej pikantnym. Na pewno warto coś takiego jeść i sięgać po to jak najczęściej, zwłaszcza jeśli jest się na diecie i trzeba umiejętnie zarządzać swoimi kaloriami. Bo niby taki makaron byłby świetnym dodatkiem do obiadu składającego się z chudego mięsa i warzywnej sałatki, ale jednak jeśli zostanie on zastąpiony chociażby kaszą pęczak, całe danie będzie bardziej nasycające, a uczucie głodu zostanie zahamowane na dłużej. Chociażby z tego względu kasza pęczak a odchudzanie ma ogromną wartość. Mimo iż Polacy o wiele częściej sięgają po jej gryczaną i bardziej wyrazistą w smaku odmianę, to właśnie pęczak powinien zainteresować tych, którzy próbują się właśnie odchudzać.
Kasza pęczak pozyskiwana jest z samego jęczmienia podobnie zresztą jak kasza kujawska (nazywana również pęczakiem obtaczanym, kasza prażona perłowa, kasza wiejska (nazywana także łamaną) oraz kasza kujawska. Wszystkie z tych odmian występują w polskich sklepach spożywczych i można śmiało powiedzieć, że wszystkie z nich są całkiem popularne. Na ich popularność na pewno wpłynęła łatwa dostępność. Aby kupić taką zdrową i pełnowartościową kaszę, nie trzeba jakoś daleko się wybierać – te najchętniej wybierane jej odmiany dostępne są w każdym, najmniejszym nawet sklepiku czy osiedlowym warzywniaku. Niska cena produktów również zachęca do zakupów. Jedno opakowanie kaszy pęczak kosztuje maksymalnie trzy złote, a pozwala na przygotowanie nawet ośmiu porcji kasz, które można sobie dodawać do obiadów przez dosłownie cały tydzień. Wróćmy jednak do tematu głównego. Dlaczego ten typ kaszy ma się sprawdzić na diecie odchudzającej? Czy rzeczywiście w jakiś sposób korzystniej wpłynie on na redukcję wagi od razowego makaronu, brązowego ryżu bądź klasycznej kaszy jęczmiennej?
Oczywiście nie można tak wszystkiego generalizować. To, że kasza pęczak a odchudzanie jest polecana w ostatnio opublikowanych artykułach internetowych, nie znaczy wcale, że inne odmiany kaszy wytwarzanej z jęczmienia są od niej gorsze. Wszystkie z nich tworzą przecież grupę doskonałych produktów dla zdrowia i sylwetki. Wszystkie w jakimś tam stopniu mogą powodować szybki spadek wagi, choć oczywiście każda odmiana będzie działać na ludzki organizm nieco inaczej. Poszczególne typy kasz wykazują się odmiennymi właściwościami – inną zawartością witamin, substancji mineralnych i makroskładników. Nikt nie mówi więc o tym, że to kasza pęczak jest najlepszym źródłem węglowodanów na świecie, dlatego też jedzenie jej codziennie i opieranie na niej wszystkich posiłków nie będzie najlepszym wyborem. Optymalna dieta to dieta zróżnicowana. Taką właśnie należy stosować.