Smażenie jest jednym z najpopularniejszych sposobów obróbki termicznej potraw, które codzienne przyrządzamy. Stosujemy do tego różne rodzaje patelni: od stalowych, przez żeliwne, po tytanowe. Ostatnio coraz częściej w kuchni wykorzystujemy również patelnie kamienne. Mogą być wykonane z tytanu, marmuru i granitu. Świetnie przewodzą ciepło, można na nić smażyć bez dodawania tłuszczu. Patelnia kamienna opinie ma bardzo pozytywne, nawet wśród profesjonalnych kucharzy, którzy doceniają to, że nie wpływa ona na smak przygotowywanych potraw. Są to również naczynie niezwykle odporne na uszkodzenia mechaniczne choć nieco gorzej znoszą nagłe zmiany temperatury.
POLECANE PATELNIE KAMIENNE NA KUCHNIE INDUKCJYJNĄ
POLECANE PATELNIE KAMIENNE NA KUCHNIĘ GAZOWĄ
Patelnia kamienna opinie
Patelnia kamienna opinie, wśród użytkowników, uzyskała bardzo dobre. Zawodowi kucharze i amatorzy gotowania podkreślają jej wielofunkcyjność. Świetnie nadaje się zarówno do duszenia jak i smażenia potraw. Pozwala na przygotowanie dietetycznych dań, ponieważ do procesu smażenia nie trzeba dodawać tłuszczu. Posiada powłokę nieprzywierającą. Jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, nie musimy martwić się szpecącymi zarysowaniami.
Patelnia tytanowa
Patelnia tytanowa to jedna z popularniejszych patelni kamiennych. Jest dosyć droga ale posiada niezaprzeczalne walory. Tytan jest materiałem niezwykle wytrzymałym. Jeśli zdecydujemy się na zakup patelni tytanowej, będzie nam ona służyła przez wiele lat bez żadnych zarysowań ani odprysków. Jej używanie nie wymaga stosowania dużej ilości tłuszczu, dlatego jest odpowiednim rozwiązaniem dla osób stosujących dietę.
Patelnia marmurowa
Patelnia marmurowa jest elegancka i bardzo wytrzymała. Możemy ją użytkować przez wiele lat bez zarysowań i innych uszkodzeń mechanicznych. Patelnia z marmuru szybko się nagrzewa i bardzo długo trzyma ciepło. Świetnie sprawdza się zarówno w domowej kuchni jak i w restauracji.
Patelnia granitowa
Wykonana z granitu patelnia kamienna opinie, zwłaszcza dotyczące wyglądu, ma nieco negatywne. Wygląd bowiem trochę staroświecko. Jednak posiada niezaprzeczalne walory, które sprawiają ze przyrządzane w niej potrawy smakują wybornie. Patelnia granitowa charakteryzuje się bardzo wysoka wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne. DO mieszania smażonych czy też duszonych potrwa można wykorzystywać sztućce metalowe bez obawy, że uszkodzimy naczynie.
Dzięki specjalnej powłoce na spodzie patelni, smażone potrawy nie przywierają. Dlatego też nie musimy stosować tłuszczu podczas przygotowywania potraw. Ten rodzaj patelni jest bardzo wyczulony na zmianę temperatury. Patelni z granitu nie można myć bezpośrednio po używaniu. Musi najpierw przestygnąć. Nie można jej również za bardzo przegrzewać. Aby upilnować odpowiednią temperaturą, niektóre modele producenci wyposażają w czujniki temperatury. Patelnie granitowe nie wpływają na smak potraw, nie posiadaj też żadnych substancji szkodliwych, które mogłyby przeniknąć do jedzenia.
Którą patelnię kamienna polecacie?
Ja z własnego doświadczenia moge polecić granitową. Super wytrzymała i zdrowa
swietnie prezentuje się tytanowa, tak nowocześnie